Johannes Goedaert - fijnschilder en entomoloog

In november 2016 heeft de Zeeuwse Dialect Vereniging het boek ‘JOHANNES GOEDAERT – FIJNSCHILDER EN ENTOMOLOOG’ laten verschijnen.

In ons tijdschrift ‘Nehalennia’ zijn al vier artikelen aan Goedaert gewijd (zie aflevering 190 t/m 193 van ‘Nehalennia’).

De Middelburger Johannes Goedaert, 1617-1668, heeft zijn leven lang maden en larven opgekweekt en nauwkeurig beschreven en afgebeeld wat hij waarnam. Goedaert beschreef als eerste de metamorfose van insecten en gaf veel soorten een Nederlandse naam. Met zijn boeken bevorderde hij de belangstelling voor insecten en gaf hij velen de aanzet tot verder onderzoek. Johannes Goedaert is de grondlegger van de entomologie, de insectenkunde.

Vanaf 1635 documenteerde hij zijn waarnemingen, niet alleen in woord, maar ook in beeld. Goedaert, fijnschilder en lid van het Middelburgse Sint-Lucasgilde, maakte waterverftekeningen en etsen van de veranderingen van de diertjes die hij verzorgde. Nog nooit had iemand geschreven over de gedaantewisseling van insecten. Vanaf 1660 werden er drie fraaie boekjes uitgegeven met zijn bevindingen, onder de titel Metamorphosis Naturalis, alle kunstzinnig geïllustreerd. Voor wie dat wenste, kleurde Goedaert de zwart-wit etsen met de hand in. De deeltjes verschenen in het Latijn, Frans en Engels, want Goedaert raakte als geleerde internationaal bekend.

Behalve de illustraties voor Metamorphosis Naturalis maakte Goedaert ook vrij werk: tekeningen en schilderijen. Ze zijn in dit boek voor het eerst alle bijeen te zien.

Het boek is vormgegeven en gedrukt door Drukkerij Van Velen BV te Krabbendijke. U kunt het boek bestellen bij Van Velzen door de heer J. Weststrate te contacteren. Zijn telefoon nummer is 0113 501402, en zijn email adres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de prijs is €17,50