Woordenboek Zeeuwse Dialecten

 

In 1964 verscheen het Woordenboek der Zeeuwse Dialecten.
Dit lijvige boekwerk was het resultaat van jarenlang verzamelen van dialectwoorden en uitdrukkingen van alle Hollandse Goeree-Overflakkee behoort, door de in 1929 opgerichte 'Zeeuwsche Vereeniging voor Dialectenonderzoek'.

Dr. Rika Ghijsen, secretaris van de 'Vereeniging', stelde het woordenboek samen en het werd uiteindelijk haar levenswerk.

Toen het verscheen, trokken enkele zaken direct al de aandacht: het is niet alleen het eerste dialectwoordenboek waar bij elk woord de vindplaatsen vermeld worden, maar ook zijn meer dan 3000 voorbeeldzinnen opgenomen.
Zo worden ook de bijzondere betekenisfuncties van woorden in het zinsverband duidelijk. Bovendien bevat het woordenboek folkloristische gegevens en de zeer vele treffende illustraties geven het een levendig karakter.

in 1998 is het woordenboek volledig gedigitaliseerd. Zo is het ook mogelijk om door het invoeren van een Nederlands woord het dialectwoord daarvoor te zoeken.
Het werd ook op CD-rom gezet, voorzien van een groot aantal geluidsfragmenten en treffend beeldmateriaal.
Door honderden dialectsprekers uit diverse plaatsen van het Zeeuwse taalgebied zijn enkele duizenden voorbeeldzinnen ingesproken.
Die kunnen nu niet alleen gelezen, maar ook beluisterd worden.

Het Woordenboek Zeeuwse Dialecten werd zo het eerste 'sprekende' woordenboek ter wereld.

In 2016 gaan we nog een stapje verder, dit jaar zijn we volop bezig met de inmiddels verouderde cd-rom opnieuw te digitaliseren en de inhoud gratis beschikbaar te stellen voor iedereen!
Dit is best een moeilijke opgave, want de 'cd-rom' bestaat uit 14.000 definities, en duizenden geluidsfragmenten en illustraties.

Deze uitgave is mogelijk gemaakt door steun van de Provincie Zeeland en Delta Zeeland Rond.